Voor wie
- Deze opleiding richt zich tot elke technicus die een BA5-codificatie (hoogspanning) heeft en die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden, het preventief en correctief onderhoud en/of de exploitatie van een hoogspanningscabine.
Inhoud van de opleiding
Het programma omvat een omvangrijk theoretisch gedeelte (5u) en wordt afgesloten met reële oefeningen (2u) in verband met het bedienen van elektrisch materiaal dat zich in een hoogspanningscabine kan bevinden.
Theorie
- Gedetailleerde studie van verschillende relevante artikelen van het AREI met betrekking tot elektrische hoogspanningsinstallaties
- De 8 stappen om een elektrische hoogspanningsinstallatie spanningsloos en/of onder spanning te stellen.
Praktijk
- Het bedienen van elektrisch hoogspanningsmateriaal op gesloten en open cellen: praktijk
Objectieven
- Via een theorische opleiding krijg je inzichten van het AREI en de rubriken betreffende elektrische hoogspanningsinstallaties : belang van de veiligheid, wetgevend kader, gevaren/risico’s voor personen, definities, rechtstreekse en onrechtstreekse aanraking, soorten aardelektroden, aardingsschema’s, configuratie van een distributienet, bedieningsmateriaal, uitschakeling, beveiliging en scheiding, configuratie/structuur van een installatie, werken aan elektrische installaties, zones onder spanning en nabijheidszones, enz.
- Je maakt kennis met het elektrisch hoogspanningsmateriaal dat zich in een hoogspanningscabine kan bevinden: materiaal in behuizing, open en/of gesloten cellen, vermogentransformator, overstroombeveiligingen en beveiligingen tegen interne fouten, collectieve en/of individuele beschermingsuitrustingen, …) met enkele concrete bedieningen van bepaalde soorten materiaal (schakelaar, netscheider, vermogenschakelaar, aarding en kortsluiting, spanningstester, enz.)
- Je voert een praktijksimulatie uit van de 8 cruciale stappen om een installatie spanningsloos en/of onder spanning te stellen. Deze opleiding komt tegemoet aan de verplichting van de werkgever vermeldt in de codex op het werk welzijn boek 3 titel 2. Hierin zijn specifieke bepalingen opgenomen over elektrische installaties op de arbeidsplaats.
Praktische informatie
- Een syllabus voor elke deelnemer en individuele oefeningenfiches om in te vullen
- Elke deelnemer ontvangt een deelname attest
- Deelnemers dienen de cursus(sen) BA4 en/of BA5 gevolgd te hebben.
- Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze hun eigen PBM's meebrengen, zijnde:
- Helm met volle gelaatsvizier
- Schakeljas
- Schakelhandschoenen
- Veiligheidsschoenen