creator image
Stefan Cools
Technisch Leidinggevende Controlatom
Stefan Cools
Technisch Leidinggevende Controlatom

Verkorte opleiding agent stralingsbescherming ( RPO): transportsector (E-learning)

Toekomstige agenten stralingsbescherming (in transportbedrijven die gevaarlijke goederen van de klasse 7 vervoeren) die reeds een uitgebreide basisopleiding in stralingsbescherming hebben gevolgd (Basisopleiding RPO, VA-7 opleiding, PCR,…) kunnen met deze opleiding de rol van Agent voor de stralingsbescherming (RPO) of Hoofd van de Dienst voor Fysische Controle vervullen.

video-thumbnail

Voor wie

Deze verkorte opleiding richt zich enkel op de toekomstige agenten stralingsbescherming / diensthoofden voor de ondernemingen die deelnemen aan het vervoer van gevaarlijke goederen van de klasse 7 die reeds een uitgebreide basisopleiding in stralingsbescherming hebben gevolgd (Basisopleiding agent stralingsbescherming, VA-7 opleiding, PCR,…)

Inhoud van de opleiding

De volgende thema’s komen aan bod:

 • Koninklijk Besluit Transport
 • ADR regelgeving
 • Organisatie dienst fysische controle
 • Operationele Stralingsbescherming
 • Taken Agent Stralingsbescherming
 • Kennistest

Objectieven

Het Koninklijk Besluit van 6 december 2018 voerde met ingang vanaf 1 januari 2019 een aantal aanpassingen door aan het Algemeen Reglement op de Bescherming tegen de gevaren van Ioniserende Straling (ARBIS).

Het nieuwe KB heeft vooral een grote impact op de organisatie van de Dienst voor Fysische Controle, die nu verplicht intern moet worden ingericht. Deze interne dienst bestaat minstens uit een diensthoofd en, waar nodig, aangevuld met Agenten voor de Stralingsbescherming. De leden van deze dienst, inclusief het diensthoofd, moeten personeelsleden van uw organisatie zijn. Bespreek dit zeker met uw expert fysische controle, hij zal er u met veel plezier meer uitleg over geven.

Om de rol van Agent voor de Stralingsbescherming of Hoofd van de Dienst voor Fysische Controle te kunnen vervullen, dient men een gepaste theoretische opleiding te volgen. De inhoud van het opleidingsprogramma en de duur ervan zijn beschreven in een technisch reglement van het FANC, dat gepubliceerd werd op 28 februari 2019.

Praktische informatie

 • Hier krijgt u toegang tot een e-learning met professionele opnames. Voorzie ook zeker voldoende tijd voor het nemen van notities en het afleggen van de kennistest (indien van toepassing).
 • U zal enkele dagen na uw inschrijving een welkomstmail ontvangen, houd deze periode ook zeker je spam-folder in de gaten.
 • Vanaf het moment dat u deze mail ontvangen heeft, krijgt u 2 maanden de tijd om alles af te ronden, daarna wordt uw toegang afgesloten.
 • Wij bieden voor deze e-learning ook de mogelijkheid aan u in te schrijven voor een Q&A sessie. Dit zijn vaste online momenten waarop u (in groep) rechtstreeks aan de trainer uw vragen kan stellen over de opleiding. De inschrijving voor deze sessies verloopt via ons digitaal leerplatform.
 • Een syllabus (in PDF-formaat) met praktijkvoorbeelden wordt voorzien voor elke deelnemer.
 • Elke deelnemer ontvangt na het slagen voor de kennistest een deelname attest via ons digitaal leerplatform.
creator image
Hulp nodig? Stuur een bericht, vraag een offerte aan of bel ons op
TAAL

Deze opleiding is beschikbaar in:

OPLEIDINGSTYPE

E-Learning & Masterclass NU

OPLEIDINGSDUUR

Minstens 4 uren. De effectieve duurtijd van een e-learning hangt af van persoon tot persoon. De vermelde duurtijd slaat enkel op de non-stop kijktijd zonder de tijd voor (de bijna steeds nodige) pauzes om zaken te noteren en delen van de opleiding te herbekijken.

Image of certificate

Neem geen enkel risico in veiligheid

Ons engagement:

 • Praktijkgericht (met concrete voorbeelden).
 • Topopleiding uit eerste hand ontwikkeld door Vinçotte collega’s die beschikken over een uitgebreide praktijkervaring.
 • Trainers met ruime kennis en ervaring op vlak van stralingsbescherming (ARBIS).
 • Kennistest met certificaat, afgenomen wanneer het u past en dit volledig online.

Kies een opleidingslocatie en schrijf u in

Minstens 4 uren (*) 796 plaatsen Nederlands
Prijzen exclusief BTW
(*) De effectieve duurtijd van een e-learning hangt af van persoon tot persoon. De vermelde duurtijd slaat enkel op de non-stop kijktijd zonder de tijd voor (de bijna steeds nodige) pauzes om zaken te noteren en delen van de opleiding te herbekijken.